Black Chips Caramia on pitkäkarvainen collie narttu, kutsumanimeltään Nita. Epävirallisempia lempinimiä ovat Nipsu, Tipsu, Nipa, Nippeli. Nita on syntynyt Black Chips kennelissä, Helsingissä 8.3.2008. Nitan kanssa harrastetaan tokoa ja agilitya, mutta touhuillaan myös kaikenlaista muuta.

Nita on luonteeltaan kiltti, hieman pidättyväinen ihmisiä kohtaan, hän on ns. hitaasti syttyvää sorttia, mutta ne ihmisest josta hän pitää niin niitä myös rakastaa 100 %. Lapsia Nita hieman arastelee. Iän myötä pidättyväisyys on toki hieman pienentynyt. Nita on perusrauhallinen koira, ei turhia touhota, kotona makoilee rauhassa, mutta sitten kun on aika treenata tai vaikka vaan mennä ulos niin siitä kyllä innostuu. Nita oppii asioita nopeasti, eli on ollut helppo koira ensimmäiseksi koiraksi, tosin kääntöpuolensa on tässäkin asiassa, eli kun Nita oppii helposti niin ei kylläkään kestä montaa toistoa. Eli treenatessa tämä tarkoittaa sitä että kun jokin asia on suoritettu hyvin, niin sitä ei voi jäädä jankkaamaan montaa kertaa koska siinä vaiheessa Nita alkaa korjaamaan liikettä, mutta ei siis enää parempaan vaan siis huonompaan suuntaan tai vaihtoehtoisesti ei tee mitään koska on sitä mieltä että on tehnyt jo parhaansa ja se saa riittää. Eli mottona meillä on se, että tehdään mielummin vähän ja hyvin kuin paljon ja huonosti. Nita jaksaa myös treenata pitkiä aikoja pelkällä kehulla, eli palkkaantuu kehuista hyvin jolloin voin tehdä pitkiäkin treenijuttuja ilman lelu tai namipalkkaa, eli on myös pitkäjänteinen kunhan ei samaa asiaa jäädä jankkaamaan. Nitalla käytän palkkana nameja, kehuja sekä leluja. On siis sillätavalla helppo koska kesken lenkin voi tehdä vaikka jonkun tokoliikeen ja palkaksi voi heittää vaikka lapasen ja neidin mielestä se on loisto palkka! Nameja käytin Nitalla nuorempana enemmän, mutta jossain vaiheessa tuli huomattua että Nita ei ole niin ahne ruualle, joten siirryttiin leluihin. Nykyään siis palkkaan useimmiten leulla, sekä tokossa että agilityssa. Nameja käytän myös, esim. paikallamakuussa ja jäävissä ja agilityssä kontakteilla. Nitan lempilelu on narupallo, sitä ei voita mikää. Tykkää myös patukoista ja joistakin vinkuleluista. Itse en niin vinkuleluista välitä, joten kotona niitä ei ole kokoajan saatavilla. Vaihtelen Nitan leluja niin että sillä on muutama lelu aina lattialla, mutta ei siis kaikkia. Näin myös lelujen mielenkiinto säilyy.

Nita on pentuna syönyt Royal Canin puppy ruokaa ja myöhemmin Royal Canin adult sekä Royal Canin Hypoallergenic ruokaa. Kutinan ansiosta alettiin miettimään vaihtoehtoista ruokaa ja selviteltiin kutinan syytä. Nita söi 1-vuotiaana 3 kortisoni kuuria ja niistä olikin jonkun verran hyötytä, mutta joka kerta kun kortisoni kuuri loppui halkoi hillitön kutina. Nita raapi korvat ja suupielet verille joten jotain oli tehtävä. Alettiin eläinlääkärin kanssa selvittämään asiaa ja otettiin verikokeita joista tutkittiin erilaisia pölypunkkeja. Pölypunkkien kohdalla oli arvot hiukan koholla, mutta ei niin paljon että olisi voinut suoraan sanoa että kutina siitä johtuu. Myöskään nappuloiden vaihto allergiaruokaan ei tuottanut tulosta, eli vaikka allergiaruoassa ei pölypunkkeja pitäisi olla niin kutinat eivät helpottaneet ilman kortisonia. Allergia testejä ei otettu vaan päätin ensin kokeilla raakaruoakintaa. Keväällä 2009 aloitettiin eliminaatiodietti, toki yksi eliminaatiodietti tehtiin jo aikaisemmin nappuloiden kanssa, mutta nyt siis raakaruokinnassa. Alkuun Nita söi vain kana-mixiä ja kun kuukauden sisään kutinat loppuivat kokonaan, lisättiin pikkuhiljaa uusia lihoja ja vihanneksia. Nita reagoi selkeästi sikaan ja nautaan joten ne jätettiin jo vuoden 2009 aikana pois. Nykyään Nita syö kanan, kalkkunan, peuran, hevosen ja poron lihaa ja luita sekä lohta ja sisäelimiä ja tietenkin useita eri kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja joista teen kasvissoseen. Nitan ruoasta 75 % on lihaa ja luita ja 25 % kasviksia. Myös kananmunat ja öljyt kuuluvat ruokavalioon. Ajoittain käytän myös kuuriluonteisesti vitamiinivalmisteita sekä kalkkilisää. Nita voi nykyään todella hyvin kunhan vaan pitää ruokavaliosta kiinni. Karva on hyvänlaatuista ja kiiltävää ja kakkamäärät ovat huomattavasti pienemmät verrattuna nappula-aikaan. Nita siis hyödyntää hyvin saamansa ravinnon. Aikaisemmin oli myös ajoittain ongelmia anaalirauhasten kanssa, eli eivät tyhjentyneet kunnolla. Nykyään tätä ongemaa ei ole. Itse olen tähän ruokintaan tyytyväinen, mutta en ole ehdoton, eli seuraavan koiran kanssa mietin myös muita vaihtoehtoja. Mutta pääasiahan on että koira voi hyvin, mitäpä sitä ei tekisi koiransa hyväksi .

 

Terveystulokset 17.5 / 28.5.2010 :

silmät: terveet (pentuna 2008)

silmät: lievä distichiasis

lonkat: A/A

kyynärpäät: 0/0

selkä: normaali, terve

Muuta:

hampaat: puuttuu vasen i1, poistettu vasen i2 (tapaturma),

 

Nitan isä on Roxier´s Blue Maxam ja emä Serica´s Endless Sunrise, ii. Roxier´s Blue Oscar, ie. Quo Vadis Dina Dornröschen, ei. Tulituikkeen Amor, ee. Black Gary Graceful Girl

Nitan sisarukset:

Black Chips Carlotta  "Lotta", lonkat: A/A, kyynärpäät: 0/0, silmät: crd

Black Chips Carmen "Kiivi", lonkat: A/A, kyynärpäät: 0/0, silmät: terveet

Black Chips Casandra "Tara", lonkat: B/B, kyynärpäät: 0/0, silmät: distichiasis

Black Chips Caballero "Roni", lonkat A/A, kyynärpäät: 0/0, silmät: terveet

Black Chips Carlos "Carlos"

Black Chips Caruso "Caro"

Black Chips Casanova "Milo", lonkat: A/A, kyynärpäät: 0/0, silmät: terveet

 

Vuosi 2010

SCY:n Helsingin alaosaston 3. paras pitkäkarvainen agility collie

SCY:n Helsingin alaosaston 5. paras pitkäkarvainen toko collie

SCY:n 10. paras pitkäkarvainen toko collie

 

Vuosi 2011

SCY:n Helsingin alaosaston 2. paras pitkäkarvainen agility collie

SCY:n Helsingin alaosaston 6. paras pitkäkarvainen toko collie

 

Nita talvella 2009