Osallistuttiin Demin kanssa aktiivicollieiden järjestämään haku-päivään. Kouluttajana toimi Anni Rytkönen, jolla pitkä pk tausta, Anni toimii myös tuomarina hakukokeissa. Lähdettiin aamulla ajamaan Tammelaan, kattelin edellisenä iltana reittivalintoja ja sain 4 eri reittiä perille. Valitsi reitin joka meni Vihdin ja Karkkilan kautta, ihan vaan sen takia että vaikutti helpommalta reitiltä. Matka suju ihan hyvin, ihan lopussa alko tulla epäusko, luulin jo ajaneeni risteyksen ohi, mutta siinä sitten soittelin Pialle ja loppujen lopuks löysin Pian risteyksestä, joten olin siis ihan oikeassa paikassa.

Aloitettiin päivä Rottishovissa, juotiin kahvit ja Anni kerto vähän mitä oli suunnitellu. Sitten lähdettiin autoletkassa ajamaan metsään. Aloitettiin tallaamalla alue ja laittamalla krepit puihin ja samalla katottiin piilot valmiiksi. Koirakot otettiin tason mukaan, eli saatiin Demin kanssa aloittaa. Metsätiellä aloitettiin niin että Demiä kutsuttiin milloin kenenkin luokse, eli pääsi tutustumaan maalimiehiin, meni kaikkien luokse reippaasti ja iloisena. Sitten aloitettiin Demin kanssa. Ei tosin menty tallatulle alueelle, vaan tien toiselle puolelle, jossa oli metsää ja avohakkuualue. Otettiin kolme ukkoa hajuhaulla. Demi sai hajun nopeasti, mutta tapansa mukaan ei ihan osannut kumminkaan tarkentaa ja aika lailla meni säveltämiseksi. Ohjasin vähän takaisinpäin ja uudestaan jolloin sai hajun ja sitten mentiin taas melko lujaa. Eka ukko löyty kuusen alta, ukolla oli punainen takki joten itse näin ukon jo ennen kuin oltiin luona. Seuraava ukko menikin sitten piiloon sillä aikaa kun me jäätiin ekan ukon luokse juttelemaan ja Demi sai tietty palkkaa. Mä en siis ite tienny missä toka ukko on. Tää oli hirmu jännää kun ei yhtään tiennyt missä maalimies on. Anni näytti mistä lähetään liikkeelle ja niin aloitettiin eteneminen. Demi sai hajun ja hemmetti mitä vauhtia se alko liikkumaan. Tehtiin sitä siksakkia. Demi otti muistaakseni tässä hajun koko ajan ilmasta ja pari kertaa tuli hankala kohta kun Demi veti mua ojan yli sinne ja tänne. Oli mulla pikkasen vaikeuksia pysyä perässä. Sain luvan päästää irti ja sitten Demi löysikin jo maalimiehen. Maalimies oli tosi hyvin piilossa koska en ite nähny kun vasta ihan siinä vieressä vähän takkia, oli sellasessa monen pienen kuusen ryteikössä. Otettiin vielä kolmas ukko joka laitettiin avohakkuu alueelle. Maalmies oli kaukana, jossain reilun 50m päässä. Demi sai nopeasti ilmasta hajun ja sit juostiin, välillä hävitti vähän hajun mutta nappasi uudestaan jolloin taas juostiin, kun liina kiristy, otti Demi siitä häiriötä ja keskeytti joten päätin sitten seuraavan kerran päästää irti kun vaikutti olevan hajulla. Demi lähti kauas ja kutsuin takasin koska oli kuulemma jäljellä josta mm oli piilolle mennyt. Oli siellä jäljestämässä, mutta sain kutsuttua takaisin. Otettiin uutta siksakkia ja sai uudestaan ilmasta hajun ja taas lujaa liikkeelle ja nyt edettiin lujaa ja päästiin perille maalimiehen luo.

Annilta tuli hyvää palautetta ja vinkkejä. Ensinnäkin kun Demi tekee sekä jälkeä että hakua niin pitäis nyt nopeasti erottaa nämä toisistaan, niin että Demi jo autosta ulos tullessaan tietää kumpaa ollaan tekemässä. Eli mun täytyy muistaa ottaa ne pk valjaat käyttöön kun ne kerran on ostettukkin ja eri liinat hakuun ja jäljelle. Demillä on nyt kyllä myös jälkivaljaat joten tää on toteutettavissa heti seuraavissa treeneissä. Sitten piilojen pitää olla todella hyvät, eli niin hyvin piilossa ettei maalimiestä nää. Ja tähän liittyen pitää olla huolellinen piiloon menossa, mahdollisimman kaukaa piilolle, niin ettei Demi nappaa jälkeä josta mm piiloon mennyt. Ja tähän myös se että mä en saa päästää Demiä sinne jäljelle. Myös sellasia treenejä jossa en ite tiedä missä maalimies on jotten voi vahingossakaan ohjata koiraa sinne suuntaan. Niin ja pitkä liina, mielellään 15m, jotta Demi pääsee musta kauemmas koska otti musta häiriötä kun olin lähelä juoksemassa ja silloin ei liinakaan niin nopeasti kiristy. Hajuhakuja kannattaa jatkaa vielä koko tää vuos, jotta saadaan siitä vahva. Eli pienin askelin ja paljon toistoja. Maalimiehellä palkkaa pitää miettiä, eli jotain superherkkua. Tänään suurin herkku oli sika-nauta jauhenliha, joten sitä jatkossa ja ehkä mahdollisesti vaihdellen eri palkkoja. Maalimiehen luona voisin itse myös kehua koiraa, rauhallisella äänellä ja todeta vaikka "ai löysit ukon", kun taas maalimies voi olla hyvinkin innostava. Mun kehuminen rauhallista koska myöhemmin jos joskus mennään kokeeseen niin siellä ei saa kehua, niin silloin joku rauhallinen toteamus tarkoittaa Demin mielessä kehua, kun se on ns. ajettu sisään. 

Demin jälkeen siirryttiin osaavampiin ja kisaaviin koiriin. Tässäkin opin ihan hurjasti koko lajista. Sain toimia maalimiehenä useamman kerran ja koirat käyttäyty hiukan erilailla maalimiehen luona. Koirilla oli myös eri ilmasuja joten sekin oli mielenkiintoista. Piiloja oli monenlaisia, oli korkealla ja sitten ihan maantasalla. Maasto oli melko vaikeakulkuista ja koska on ollu pitkä talvi ja märkä kevät niin ojia oli metsä täynnä. Näin myös erilaisia ongelmia mitä hakukoiralla voi olla ja niihin ongelmiin saatiin myös ratkaisuja. Oli kyllä todella mielenkiintoinen ja opettavainen päivä. Kannatti ehdottomasti osallistua smiley