Oltiin tänään Juvanmalmilla Ulla Kaukosen hyppyseminaarissa. Hyppytekniikkamenetelmä jota Ullakin käyttää on kotoisin USA:sta ja siellä sen on kehittänyt Susan Salo. Mentelmän pohjana on käytetty hevosten estekoulutusta. Ulla on opiskellut menetelmää Vappu Aaltosen sekä Patricia Hirnin kursseilla vuodesta 2006 lähtien. Perusaiheita on kolme (persutekniikka, etäisyyden arviointi sekä taipumiset), tänään me perehdyimme perustekniikkaan Ullan seminaarissa. Alkuun ja loppuun teoriaa ja väliin teimme muutamaa erilaista tehtävää koirien kanssa.  Ehkä tärkein asia joka nousi esiin oli syy miksi oikea tekniikka on niin tärkeä asia. Tutkimusten mukaan agilitykoiran kanssa treenataan sekä myös kilpaillaan yhteensä keskimäärin 7 vuotta, ja kun koira tekee useamman harjoituksen per treenikerta niin hyppyjä synytyy helposti yli 45 000/7 vuodessa. Tässä siis suurin syy miksi tekniikka on niin keskeinen tekijä agilityssa. Jos koira hyppää huonolla tekniikalla se rasittaa itseään kohtuuttoman paljon ja väärät asennot ym. kipeyttävät koiraa mikä johtaa siihen että koiran treeniaika lyhenee huomattavasti.

Ulla käyttää treeneissä paljon speed pumpeja, joilla esim. merkataan koiran lähtöpaikka. Nämä speed pumpit ovat putkenpuolikkaita, korkeudeltaan ehkä n. 10 cm. ja näitä siis käytimme myös tänään jotta saatiin hyvä lähtöpaikka koirille. Ensimmäinen tehtävä oli Set point. Tässä katsottiin koiran perustekniikka ja tätä tehtiin kahdelta eri etäisyydeltä. Eli tehtävässä oli speed pump jonka taakse koira jätettiin istumaan suorassa, tässä oli todella tärkeää että koira istui kunnolla, ei esim. lonkallaan tai pepullaan koska jos koira istuu lonkallaan niin se ei pysty ponnistamaan heti vaan joutuu ensin korjaamaan asentoja jonka jälkeen ponnistus vasta on mahdollista. Speed pumpin takana, 6 jalan päässä oli perus este joka maxeilla 20-25 cm. ja esteen jälkeen oli target jolla nami tai lelu palkkana. Koiralle annettiin lupa hypätä kun se katsoi palkkaa eli ohjaaja ei saanut antaa käsimerkkiä, tässä piti antaa jokin muu käsky kuin "este". Speed pumpin ja esteen väliin ei pitänyt ottaa askelta vaan speed pumpilta siis oli tarkoitus ponnistaa esteen yli. Tässä tehtävässä siis näkyi käyttääkö koira takapäätään ja onko tarpeeksi ponnistusvoimaa. Nitalla eka ei ollut paras mahdollinen, oli vähän jännittynyt ja pää nousi liian korkealle, teki saman muutaman kerran jonka jälkeen laitettiin lelupalkka maahan  niin että se ei ollut taskussani, hyppy parani ja pää laski paremmalle korkeudelle, takapään käyttö kuulemma hyvä. Syy miksi palkan pitää olla maassa on se että muuten Nita alkoi nostaa päätään hypyn aikana liian ylös kun jo odotti palkan tulevan heittäen. Seuraavaksi sama okserilla ja tässä kuulemma nappi suoritus.

Sitten lyhennettiin väliä, niin että speed pumpin ja esteen väli lyheni 4 jalkaan. Tässä ideana vieläkin takapään käyttö, mutta myös selvittää osaako koira hahmottaa esteen korkeuksia ja ponnistuskulman. Tämä sujui hyvin, Nita käytti hyvin takapäätä, osaa katsoa oikean ponnistuskulman sekä suhteuttaa hypyn esteen korkeuteen. Tässä huomattiin joillakin koirilla suuria ongelmia, joku hyppäsi suhteettoman lyhyen sekä korkean hypyn ja toisilla taas hyppy oli aivan liian pitkä.

Viimeisenä tehtävänä perussarja 5 esteellä. Ensimmäisen esteen eteen speed pump, speed pumpilta etäisyys ensimmäiselle esteelle 4 jalkaa, esteiden välit olivat maxeilla 6 jalkaa. Tässä tehtävässä koiran oli tarkoitus koota itseään. Tässäkin tehtävässä esteiden korkeus 20 cm. Nitalta ensimmäinen sujui hyvin, toisella kertaa vauhti kasvoi niin suureksi että hyppäsi lopussa kaksi estettä samaan aikaan, jolloin otettiin vain uusikski ja katsotiin ymmärtääkö Nita itse korjata virheen, tulos oli että Nita tuli hallitummin ja hyvin meni. Sain tehtäväksi tehdä Nitan kanssa perussarjaa myös 5,5 jalan väleillä jotta Nita joutuu kokoamaan itseään vielä enemmän.

Nitan osalta tuli nyt sitten todettua ettei tekniikassa ole mitään vikaa, tarvitsee tai on hyväksi jos treenaa kerran viikossa vain perustekniikkaa jotta se saadaan pysymään hyvänä. Kokoamisia siis lisää, ja kaikkia tehtäviä sain tehdä omin päin kunhan muistan että palkka on maassa ja sitä EI saa heittää jotta saadaan pää parempaan asentoon hypyn aikana. Esteiden alimeno voisi Ullan mukaan johtua siitä että kyseinen tehtävä on liian vaikea, koira jo väsynyt jos tekee sitä treenien lopussa tai sitten paikat voivat olla jumissa ja vielä se että iso koira pitää jättää tarpeeksi kauas esteestä. Renkaaseen saatiin myös uusia vinkkejä mutta niitä en jaksa nyt kirjotella...